Yes sir -en gammel klassiker i nye klæder, en rigtig nytårs dessert. Jeg er fuldstændig vild med kirsebær, jeg elsker kirsebær.

På Fyn ligger Selleberg specialiteter og de er virkelige specialister i kirsebær. De har egen kirsebærplantage på ca. 8 hektar, de producerer selv deres produkter og så har de en gårdbutik -sådan. I kan se deres produkter her – www.sellebergspecialiteter.dk

I den opskrift jeg har til jer idag, har jeg brugt Sellebergs Kirsebærsirup til geleen og så serverede jeg deres syltede kirsebær til lækkert.

Kejserinderis med kirsebær. 4 personer.

Risengrød: 30 g grødris – 1,4 dl. vand – 2 dl. sødmælk – ½ stang vanilje-lidt rørsukker.

Risene skylles rigtigt grundigt i håndlunt vand og vandet sigtes fra.

De 30 g ris tilsættes 1,4 dl vand, lidt rør sukker og koges op. Tilsæt mælken sammen med den flækkede vaniljestang, hvor kornene er skrabet ud og lad det koge ved svag varme i 20 min. Rør tit i gryden så det ikke brænder på. Sluk for varmen og lad gryden stå i 10 min med låg på.

Grøden hældes i et fad og stil den koldt så den hurtigt køler ned. Dæk den til og stil den i køleskabet til den skal bruges igen.

Kirsebærgele:  

2 dl kirsebærsirup fra Selleberg og 2 blade husblas

Husblassen lægges i blød i koldt vand, kirsebær siruppen lunes. den bløde husblas tages op af vandet og vandet dryppes fra. Husblassen smeltes i siruppen og siruppen hældes i 4 forme og stilles i køleskabet til siruppen er stiv.

Kejserindecremen

1 dl. past. Æg. blommer – 50 g.florsukker – 1 stang vanilje – 3 blade husblas – 2½ dl. piskefløde – risengrøden

Husblas lægges i blød i rigeligt vand (½ time) hvorefter den smeltes og køles til fingertemperatur.

Æggeblommer, florsukker og vaniljekorn piskes til en tyk “æggesnaps” Den afkølede risengrød røres godt ud i æggemassen.

Pisk fløden til let skum.

Den kolde rismasse vendes forsigtigt med den let piskede fløde og æggemassen, til sidst vendes den smeltede gélantine i.

Rismassen fordeles i formene (jeg bruger kupler) på den stivnede kirsebærgele.

Kejserinderisene sættes i køleskabet gerne natten over eller mindst 3 timer.

Ved anretningen dyppes kejserinderisformen i varmt vand i kort tid, så den slipper og vendes ud på en tallerken.

Er det svært at få desserten ud af formen kan det skyldes vakuum mellem desserten og formen. Tag en lille tynd kniv og før den forsigtigt mellem dessertmassen og formen så kommer der lidt luft omkring desserten og desserten slipper let formen.

Kejserinderisen pyntes. Vi valgte at servere flødeskum, lækre syltede kirsebær en tynd tuilles til.

God fornøjelse, det er en lækker dessert og en super måde at få brugt risengrøden fra juleaften på.

Godt Nytår – Lars Thrane.