Vi elsker kartofler, uheldigvis bliver den tit tilberedt på den samme måde igen og igen og igen og igen enten ovnstegte, bagte, kogte eller brasede. Derfor fik min vidunderlige klasse med kokke og tjenerelever lov til at arbejde, 6 timer med at udforske og afprøve nye opskrifter med kartoflen.

Det kom der rigtigt mange dejlige kartoffelretter ud af. Her er alle opskrifterne, prøv dem, nyd dem og find kærligheden til Danmarks dejligste rodfrugt.

Kartoffelreder 12 stk
600 g skrællede kartofler
1 æg
smør
salt, peber

Riv kartoflerne. Skyl dem godt i koldt vand og dup dem tørre. Smør 12 muffinsforme godt med smør. Bland kartoflerne med æg og fordel kartoffelmassen i muffinsformene. Tryk kartoflerne op af siderne, som små skåle, og kom en lille klat smør i hver. Krydr med salt og peber. Bag kartoflerne ved 200˚C i ca. 20 minutter til de er gyldne og sprøde.

 

 

Kartoffel pasta (gnocchi)

500 g melede kartofler
125 g hvedemel – 1 æggeblomme – 1/2 spsk olie
½ spsk revet parmesan
salt

250 g røde tomater
1 spsk. olivenolie
½ fed hvidløg
50 g revet parmesanost

Fremgangsmåde

Skyl kartoflerne grundigt og kom dem i en gryde og kog dem møre.
Pil dem og pres dem igennem et kartoffeljern. Lad kartoflerne køle lidt af. Når de er til at røre ved, æltes melet, æggeblomme, olie og parmesanosten i kartoflerne indtil dejen er jævn smidig og ikke klistret. Dejen hviler i 30 minutter.
Derefter rulles dejen ud i fingertykke pølser der hver især skæres i 2 cm store boller.

Der kan opstå lidt besvær med klistret dej og så videre, men drys rundhåndet med mel.
Når bollerne er klare koges de lidt af gangen i spilkogende letsaltet vand, når gnocchi kommer op til overfladen igen er de klare. Læg dem i et fad der holdes varmt .
Den bedste måde at servere dem med sovs af friske tomater.

Skær et kryds i tomaterne og skold dem i kogende vand i 2 minutter og derefter i iskoldt vand. Pil skallen af, del dem i 4 og skrab kernerne ud og skær tomaterne i mindre stykker. Pil hvidløget og pres det i olivenolien der varmes i en pande. Tilsæt tomaterne og lad dem koge igennem i 5 minutter, smag til med salt og peber.
Bland gnocchierne med denne sovs. Server med revet parmesanost til.  

Kartoffelpizza

600 gram kogte kartofler – 1 æg – 1 spsk durummel – salt – 2 spsk olivenolie

FYLD:
250 gram mild revet ost – 1 stort løg – 4 tomater – 100 gram pepperoni – et drys oregano

Fremgangsmåde

Mos kartoflerne og tilsæt æg, olie, mel og lidt salt og rør det godt sammen.

Dæk en bageplade med bagepapir og bred kartoffelmosen ud på bagepladen i 1 cm tykkelse. Det skal bages midt i en forvarmet ovn på 220 grader i 18 – 20 minutter. Skær løg, tomater og pepperoni i skiver. Den revet ost fordeles på den forbagte kartoffelbund, dernæst tomater, løg og pepperoni.

Kartoffelpizzaen bages ved 220 grader i godt 20 minutter. Drysses med lidt oregano og serveres varm med en god salat til

  

 

Kartoffeltårn med mos
3 store runde bagekartofler – 20 g usaltet smør – lidt Persille – 1 dl mælk – Salt

Skræl kartoflerne og skær 18 tynde runde skiver. Skær resten i små stykker og kog dem møre. Steg kartoffelskiverne gyldne i olie på en pande og krydr med salt og peber. Mos de kogte kartofler og rør dem sammen med smør, mælk og hakket persille. Smag til med salt. Læg kartoffelskiverne lagvis med mos, så der bliver 6 tårne. Bag kartoffeltårnene 10 minutter ved 175°C.

 

Anna

Skrællede kartofler skæres ca. 2 mm tynde skiver, vaskes og aftørres.

I en smurt sauterpande eller en form med lige sider lægges et lag kartoffelskiver taglagt, pensles med smør, krydres med salt og hvid peber og drysses med finthakket løg.

Herpå lægges et nyt lag kartoffelskiver taglagt den modsatte vej, pensles med smør, krydres og drysses med løg og således til formen er fuld.

Kartoflerne dækkes med smurt pergament eller låg og bages ved 200-165 grader til kartoflerne er møre.

Formen vendes ud på et låg så smørret kan løbe fra og sættes derefter på fadet.

Pommes Anna kan også tilberedes i på portionskokotter eller forme.

  

Kroket

Melede kartofler skrælles, flækkes og koges pure –møre i vand uden salt. Kartoflerne afdampes, pureres og røres op med ca.100 gram smør pr. kg. Kartofler og derefter over varmen med 4 æggeblommer, krydres med salt og hvid peber. Kartoffelmosen formes som propper ( kan f.eks. sprøjtes i stænger med stor glat tylle), afkøles og paneres i mel, ud pisket æggehvide og rasp, ud bages hurtigt i friture og afdryppes.

Hvis kroketterne ligger for længe i frituren, sprænger de.

Kroketter kan varieres på forskellige måde, f.eks. kan mosen tilsættes sauterede urter, krydderurter m.m,. ligesom raspen kan erstattes af / tilsættes knuste nødder, mandler, nudler m.m.

 

Duchesse

Kroketmasse sprøjtes på smurte, melede plader som toppe, tarteletter, kurve el. lign., pensles med udpiskede æg og bages ved 200 grader i ovn, til de er gyldne.

  

Gaufrettes

Store, skrællede kartofler skæres på specielt jern med takket kniv (som en chartreusekniv).

For hver skive drejes kartoflen, så det næste snit ligger vinkelret på det forrige. Kartoffelskiverne, der ligner en rist eller vaffel med små huller, Udvandes og udbages i friture, til de er gyldne og sprøde, krydres med salt.

 

Hasselback

Mellemstore skrællede kartofler skæres til, så de kan ligge på siden. En nål stikkes gennem kartoflen 1 cm fra bunden og kartoflen snittes med 2-3 mm afstand ned til nålen. Nålen fjernes, kartoflen skylles og aftørres, sættes i smurt pande, pensles med smør og bages mør. Når kartoflen er halvmør, krydres med salt, knust peber og finthakket hvidløg.

  

Paille

Kartofler skæres i fin julienne, udvandes, udbages i friture og krydres med salt. Paille-kartofler kan udbages i fugleredejern.

 

 Rõsti

Kartofler skæres i grov julienne, skylles let, aftørres og sauteres let møre, afdryppes på sigte. Kartoffelstrimlerne presses sammen som en tyk pandekage og steges i smør. Anrettes med hakket persille eller hakket løg.

 

 Varm kartoffelsalat

Hakkede løg dampes i smør og koges møre i bouillon tilsat lidt eddike. Herefter tilsættes skiver af kogte kartofler og kartoffelsalaten koges, til den jævner, smages til med salt og hvid peber. Ved anretningen tilsættes hakket persille.

  

 

Château

Skrællede kartofler tourneres (tilskæres) som store oliven, blancheres og steges gyldne og møre i afklaret smør, krydres med salt. Ved anretning drysses med hakket persille.

 

 Fondantes

Store kartofler tourneres (tilskæres) som oliven af en størrelse på 60-80 g og udvandes.

Kartoflerne steges møre og gyldne i rent fedt.

Fedtet hældes fra, kartoflerne gives et let slag på hver og monteres med ca. 100 g smør pr. kg kartofler.

Dampes under låg, til kartoflerne har opsuget smørret, krydres med salt.