Klejner

120 g sukker – 3 æg – 175 g smør – ½ dl fløde – 500 g mel – revet skal fra 1 citroner og 1 appelsin – 1,5 tsk. Kardemomme – 1 tsk. hjortetaksalt – Et drys salt og ca. 500 gram palmin til kogning

Fremgangsmåde
Pisk æg og sukker til en lys og luftig masse, gerne i en røremaskine, det er lidt nemmere.

Smør, appelsinskal og citronskal kommes i æggemassen og røres med til alle smørklupper er rørt ud.
Mel, kardemomme og hjortetaksalt blandes i en skål og kommes i røremaskinen sammen med fløden og dejen æltes godt igennem.
Still dejen i køleskabet ca. 1 time, så er den nemmere at arbejde med.

Rul dejen ud med en kagerulle i en tykkelse på ca. 0,5 cm.
Skær dejen ud i 5 cm brede strimler, det bliver flottest med en klejnespore, men en kniv kan også bruges.

Skær endnu engang strimler i dejen, nu lidt på skrå så dejstykkerne bliver rudeformet ca. 5×5 cm.
Skær en rids midt i dejstykkerne klejnen kan vrides igennem.

Tag fat i en dejende og vrid den gennem hullet i midten. lad Klejnerne hvile 1/2 time inden de steges.
Kom fritureolie eller palminen i en gryde og varm den op til ca. 170 grader.

Kog klejnerne til de er flot gyldne på den ene sidde, vend dem og kog dem flot gyldne på den anden side.

Når klejnerne er kogte tages de op og lægges på køkkenrulle så olien kan dryppe af.

Inden klejnerne serveres drysses de med et flot lag flormelis.

Ren JULEHYGGE – Hilsen Lars Thrane