En reklame for Gastrolux og en lækker opskrift fra mig til dig.
Jeg har nu aldrig været god til at bage brød, jeg har altid ment at kokken laver maden og bageren bager brødet. Men det der med surdej og så i en gryde, ja jov det skulle da prøves.
Yes Sir – denne gang er det blevet et helt fantastisk brød, om det er melet, surdejen, langtidshævningen eller den fantastiske slip let belægning i gryden fra Gastrolux vides ikke, men godt det blev det. Alle håndtag på produkterne fra Gastrolux tåler op til 250 graders varme.
En fantastisk luftig blød krumme og en usædvanlig sprød skorpe –
Grydebrød med surdej -
Ingredienser
- 375 gram Vand ca. 25 grader
- 100 gram Ølandshvedemel eller anden grov hvedemel
- 400 gram Hvedemel
- 100 gram Surdej
- 20 gram Salt
Sådan gør du
Første dag
- Bland de to meltyper og rør vandet i. Blandingen skal stå på køkkenbordet i 1 time. I løbet af den time sker der en såkaldt autolyse en nedbrydelse af stivelsen ved hjælp af enzymer der gør at dejen bliver elastisk og glat at arbejde med og giver gluten tid til at udvikle sig.
- Efter 1 time kommes surdejen i mel blandingen, saltet tilsættes og dejen røres i 12 minutter på røremaskinen ved lav hastighed til den er smidig og glat.
- Når dejen er færdig æltet kommes den i en beholder der er smurt med lidt olie og stilles til hævning ved stuetemperatur i 4 timer. Hver time foldes dejen, dette gøres ved at man tager fat øverst i dejen og folder den ind over resten af dejen, vender skålen en kvart omgang og folder dejen indover igen, det gøres til man er hele skålen rundt.
- Når dejen er færdig hævet, efter de 4 timer, stilles dejen i køleskabet natten over gerne 12 timer.
Anden dag
- Tag dejen ud af køleskabet og lad den temperere i 1 til 1 1/2 time så den ikke får et chok når den kommes ned i den varme gryde.
- En Gastrolux gryde stilles i ovnen ved 240 grader og varmes godt igennem, ca. 15 minutter.
- Gryden tages ud af ovnen og dejen vendes forsigtig over i den varme gryde. Låget lægges på gryden, gryden stilles i ovnen og brødet bages i 20 minutter.
- Efter 20 minutter tages låget af gryden og brødet bages 10 - 20 minutter til brødet har en mørk flot gyldent skorpe.
- Gryden tages ud af ovnen, brødet skal lyde hult når man banker på det og have en kærnetemperatur på 98 grader.
- Husk at lade brødet hvile inden det skæres op.
ja – I bliver nød til at prøve det. Det bedste brød jeg nogensinde har bagt – Lars Thrane
0 Kommentarer