Jeg har lige været på verdens største husholdningsmesse i Frankfurt Ambiente messen. Det var et vidunderligt slaraffenland for kokke og folk der elsker at lave mad, aldrig har jeg set så meget køkkengrej samlet på et sted.

Messecenteret i sig selv er på størrelse med en mellemstor landsby i Danmark med 12 kæmpe store haller proppet med det nyeste inden for gastronomi, borddækning og alt hvad en kokkedreng kan ønske sig.

Jeg var inviteret derned af Gastrolux en Pande fabrikant i Ryomgård ved Århus, der laver de mest fantastiske pander. Panderne er fremstillet af 100 % genanvendelig aluminium og så har de bare den lækreste belægning hvor intet absolut intet brander på.

På messen lavede vi flere forskellige retter for at vise pandernes egenskaber, en af de retter var et foccacia brød med løg, peberfrugt, oliven, ost, pølse, timian og rosmarin. Det der var det særlige ved dette brød er at brødet bliver bagt i panden i ovnen og at alle ingredienserne er up side down og det at panden har et aftageligt håndtag så grebet aldrig bliver varmt, vildt smart.

– argh det er svært at forklarer, men i kan læse det i opskriften. Gæsterne på messen var meget begejstrede for brødet og jeg lovede at sende opskriften rundt. Jeg håber også i kan lide brødet – her har i opskriften – hilsen Lars Thrane

Alt efter hvor stor jeres pander er og hvor meget dej man hælder i, få man et til to flotte brød ud af denne portion dej.

Focaccia

Ingredienser

  • 0,5 liter lunken vand 37 grader
  • 50 gram gær
  • 250 gram Italiensk tippo 00 mel
  • 250 gram hvedemel
  • 3 spsk vital rasp olie
  • 2 spsk salt
  • Topping på focacciaen --- 2 spiseskefulde vitalolie - 1 spiseskefuld salt - 2 spiseskefulde friske rosmarinblade - løg - rød og grøn peberfrugter - oliven - mozarella ost - alle slags pølser eller skinke - gorgonzola

Sådan gør du

  • Lunkent vand og gær kommes op i en skål, og røres rundt med en grydeske til gæret er
    opløst. Tilsæt så gradvist det italienske hvedemel, og det almindelige hvedemel, rør det godt sammen i et par minutter.
  • Olien kommes i dejen sammen med salt og dejen røres yderligere et par minutter.
  • I vil opleve at dejen er tyndere end en normal brøddej men sådan skal det være, dejen skal have konsistens som en tyg grød.
  • Lad dejen hæve ca. 20 minutter.
  • I panden løgges nu alle de ingredienser man ønsker som toppings på brødet, løg, pølse,
    peberfrugt, oliven eller hvad man nu lige har i køleskabet.
  • Ovenpå ingredienserne hældes dejen og dejen smøres med vitalolie, drysses med salt og
    rosmarin løgges på.
  • Lad nu dejen stå og hæve i 20 minutter på køkkenbordet, den skal ikke dækkes til da dejen er meget klistret og risikerer at hænge i.
  • Forvarm ovnen til 230 grader varmluft og efter de 20 minutters hævetid stilles panden direkte i ovnen på den midterste rille. Klik håndtaget af ved at skubbe låsen ned, tag håndtaget af og luk ovnen.
  • Brødet skal bage ca. 20 - 30 minutter til det har en kærnetemperatur på 100 grader og en flot gylden overflade.
  • Klik håndtaget på igen, tag panden ud af ovnen og vend brædet ud på en stor tallerken eller et grydelåg.
  • Lig nu brødet tilbage på panden, nu med undersiden opad, stil brødet i ovnen igen, klik grebet af og bag brødet igen til det har fået en knasende gylden overflade.
  • Når brødet er færdigbagt klikkes håndtaget på igen, brødet tages det ud og husk nu endeligt ikke at skære i brødet med det samme brødet skal hvile ca. 15-20 minutter inden det skæres ud.

Håber i har fået lyst til at bage brødet – hilsen Lars Thrane