Borscht – russisk rødbedesuppe – vegetarisk

Ingredienser 5 – personer

½ hvidkål (ca 400 g)

2 løg

½ stk. blegselleri

2 mellemstore kartofler bagekartofler

1 porre

3 store gulerødder

5 store rødbeder + saften af en ½ økologisk citron

1 mellemstore dåse tomatpasta (eller ca. 2 spsk med top)

Krydres med:

Laurbærblade, chili, salt og sort peber.

Frisk persille og creme fraiche til topping inden serveringen.

 

Fremgangsmåde

Snit hvidkålen og porre i tynde strimler

Skræl kartoflerne og skær dem i tern på ca 2 cm-stil til side.

Riv rødbederne i grove strimler (evt. på en fin mandolinjern), gør samme med gulerødderne. Læg dem i hver sin skål.

Kom de fintsnittede hvidkål, kartoffeltern, porre, gulerodstrimlerne, tomatpasta i en stor gryde og kog dem med i 3 liter grøntsagsfond i 20 minutter under låg.

Brun løg i fedtstoffet på en pande til gylden farve. Tilsæt de revne rødbeder i i panden og sauter dem i 20 min (kom evt. lidt fond ved, hvis de begynder at brænde på). Hæld til sidst citronsaften ved (denne gør, at rødbeden bevarer sin flotte mørkerøde farve i borschen). Hæld denne rødbede masse i gryden med grønsagerne kog i 15 minutter.

Serveres med grov flutes.

Vegetariske selleribøffer med ost

Antal personer: 4-6

Ingredienser

500 g revet knoldselleri – 1-2 fed hvidløg, finthakket/presset – 70-75 g rasp – 3 æg – 100 g parmesan.

En håndfuld skåret purløg – Evt. lidt friskhakket chili

1 tsk. fint salt – Friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde

Skræl sellerien og riv den på et groft rivejern.

Skyl og skær purløgen.

Riv osten på et rivejern og bland alle ingredienserne godt sammen i en skål.

Juster farsens konsistens med rasp, hvis du synes, at den er for våd. Lad farsen hvile i ca. 30 min. på køl.

Form farsen til bøffer og steg dem ved jævn varme på en pande i lidt olie indtil de er gyldne.

Rødbedebøffer 4-6 stk.

Ingredienser.

3 dl rødbedepulp eller groftrevet rødbede

½ dl havregryn.

½ fint hakket rødløg

2 æg

2 spsk capers

1 tsk dijonsennep

salt og peber

1 spsk olivenolie og 1 tsk smør til stegning

Fremgangsmåde.

Pres evt overskydende saft fra rødbederne og bland dem med resten af ingredienserne I en skål. Hvis ‘farsen’kan formes til bøffer nu så gør det, hvis den er for våd tilsættes lidt mere havregryn indtil den hænger godt sammen. Steg bøfferne på panden ved middelhøj varme. Pas på når de vendes, da de nemmere falder fra hinanden end almindelige bøffer.

 

Grønkål chips

Ingredienser.

1 bundt Grønkål – 1 spsk Olivenolie – 1 tsk Salt (Havsalt) –

Fremgangsmåde.

Vask kålen.
Skær stammerne væk.
Riv bladene, så de er i “mundfuldsstørrelse”
Put dem i en skål og vend dem med salt og olivenolie
Spred dem ud på en bageplade (eller flere) dækket med bagepapir. Sæt dem i en 175 grader varm ovn – ca. 10-15 minutter.  -Bladene skal begynde at blive brune – men de må ikke blive brændte
 

Edamamebønner

Ingredienser.

150 gram Edamamebønner

Dressing – 1 dl chilisauce – 2 spsk. soya sauce – lime – 1. Spsk. sesamfrø

Fremgangsmåde.

Kom de frosne bønner i en gryde med kogende letsaltet vand et par min.

De er færdige, når de stiger op til overfladen.

Hæld vandet fra og afdryp på et viskestykke.

Hæld dressingen over bønnerne.

 

Blomkålspure:

Ingredienser

½ blomkål – 1 fed hvidløg – hønsebouillon

Fremgangsmåde.

Blomkålen deles i grove buketter og koges med hvidløg i let hønsebouillon. Kog blomkålen mør under låg. Hæld væden fra, men gem den, hvis tykkelsen på pureen skal justeres. Blend blomkålen til en lind pure juster tykkelsen med hønsebouillon.

 

 Indisk dal

Ingredienser (til dal):

2 dl røde linser (vasket godt i en si)

1 stort løg (finthakket) – 3 fed hvidløg (finthakkede) – 1 tsk. curry paste (rød) – 1 spsk. stødt spidskommen –

2 tsk. stødt koriander – 1 tsk. kanel -1 tsk. sort peber – 2 dåser hakkede tomater – 0,5 liter buillon

1 tsk. fint salt – 1 dl solsikkeolie  (eller majs) – 1 gul peberfrugt (hakket i terne på 1×1 cm)

1 grøn peberfrugt (hakket i terne på 1×1 cm) – 1 lille dåse kokosmælk (165 ml)

til pynt – Græsk yoghurt og Frisk koriander (skyllet og hakket groft)

Du skal bruge en stor pande med høje kant og tyk bund eller en gryde.

Lad løg og hvidløg simre på medium varme i ca. 15-20 minutter sammen med curry paste. Det er vigtigt, at du kun sætter varmen på 50% styrke, så løg og hvidløg ikke branker, men får lov til at bruge tid på at blive gylde og give smag til helle retten.

Tag derefter det hvide fedt fra kokosmælken og tilsæt det. Hvis din kokosmælk er en flydende hvid og homogen masse tilføjer du hele dåsens indhold. Som regel skiller vandet fra og du kan nøjes med at bruge den hvide masse.

Lad det simre 5 minutter mere med kokosmælken.

Tilføj peberfrugter, linser og krydderierne og vend det godt i løgene.

Tilsæt derefter bouillon og lad det simre under låg i ca. 20 minutter på ca. 30% varme.

Herefter tilsætter du de hakkede tomater, fint salt  og lad din dal stå og simre på lav varme (ca. 10% styrke) i 10 minutter.

Serveres med en klat græsk yoghurt og koriander.

 

Hvad er en vegetar og en veganer