En Reklame for Nexgrill og en lækker opskrift til dig.

Traditionen med de varme hveder opstod i 1800 tallet hvor bageren også skulle holde fri på storbededag, så han også havde mulighed for at bede. Derfor bagte han, om torsdagen rigtigt mange hvede knopper, solgte dem til borgerne så de selv kunne varme eller riste hvedeknopperne om fredagen. Således gav det også bageren mulighed for at holde fri på storbededag.

50 g gær – 2 dl lunken sødmælk – 2 æg – 500 g hvedemel – 100 g blødt smør – 1 tsk. salt – 2 spsk. Sukker. – 1 tsk. vaniljesukker – 1 til 2 tsk. stødt kardemomme – 1 æg til at pensle med.

Mælken lunes til lillefingertemperatur, 37 grader. Gæren smuldres i den varme mælk og røres ud. Slå de to æg ud og rør dem sammen med mælkeblandingen. Tilsæt halvdelen af melet, det bløde smør, salt, sukker, vaniljesukker og kardemomme og rør dejen godt sammen gerne på maskine. Resten af melet tilsættes lidt efter lidt og æltes godt med, dejen må ikke blive for tør den skal være glat og let fedtet.

Læg dejen i en skål, dæk den til og lad den hæve i 30 min.

Drys bordpladen med lidt mel og vælt dejen ud på bordet. Skær dejen i 16 stykker og tril dem mellem hænderne til helt runde boller. Læg bollerne tæt sammen på en bradepande eller i en stor bageform, jeg brugte her panden fra ProTusch og lad dem efterhæve i 30 min. under klæde.

Pensl hvederne med sammenpisket æg. Varm Nexgrillen op til 220 grader, indstil grillen som vist i filmen, bag hvederne til det er gyldne og lyder hule når du banker på dem, det tager ca. 20 til 30 minutter.

Spis hvederne friskbagte med smør eller skær dem over i morgen rist dem på nextgrillen.

God fornøjelse og god bededag til jer alle derude – Lars Thrane