“Reklame for nexgrill / Jelling Naturkød” og en lækker opskrift til dig –  – Min Nexgrill & Jeg –

Der findes gode søndage og så finder der helt fantastiske søndage og sådan en søndag blev det idag.

Jeg var forbi Christian fra Jelling Naturkød i onsdags og fik det mest fantastiske stykke kød med hjem – 5050 gram John Stone dry age højreb på ben. Det er så smukt.

Jelling Naturkød er eneforhandler af produkter fra den irske topleverandør John Stone. John Stone har stort fokus på dyrevelfærd, og det afspejler sig i kødets forrygende kvalitet. Det fantastiske oksekød kommer fra kødkvæg af racerne Black AngusLimousine og Hereford. Kvæget er 100% græsfodret, de lever på græs hele deres liv takket være det milde klima. Det giver kødet smag og saft. For at få det helt perfekte stykke kød, bliver det krogmodnet på ben i 21 dage i tempererede kølerum. Krogmodning på ben giver kødet en skøn smag og perfekt mørhed. Kvæget og udskæringerne er omhyggeligt udvalgt for at sikre, at kvaliteten er fantastisk hver gang. I kan læse mere om John Stone på følgende link – https://www.johnstonebeef.com/

Når man får sådan et stykke kød med hjem skal det behandles med respekt og det skal behandles rigtigt så man ikke ødelægger det, men fremhæver smag og mørhed. Det er faktisk såre nemt at tilberede sådan et stykke kød og der er kun ganske få forholdsregler man skal følge.

 • Inden man tilbereder højrebet skal man skære vakuumposen op så der kommer luft ned til højrebet. Da højrebet modner lidt i vakuum kan man fornemme en lidt syrlig duft, når man åbner posen, det er helt naturligt.
 • Lad højrebet ligge overdækket i vakuumposen med et tørt og rent viskestykke over i ca. 1 time på køkkenbordet, så højrebet tempereres til stuetemperatur. Det giver en mere rolig stegning af kødet da kødet ikke først skal af med køleskabskulden.
 • Start stegningen ved høj varme så der dannes en flot gylden stegeskorpe, stegeskorpen holder på kødsafterne og giver den gode grillede smag til kødet.
 • Brun aldrig et højreb af på grillristene. Højrebet har en naturlig fedtskorpe, lægger man højrebet på grillristene smelter fedtet af, fedtet drypper ned på grillristene og der opstår flammer omkring stegen. Det ser måske godt ud på film men det giver kødet en sodet overflade og smager grimt.
 • Stil højrebet på benene i en bradepande eller folieform, formen opsamler fedtet så man undgår flammer i grillen
 • Krydder højrebet godt og grundigt med alle de krydderier I ønsker undtagen peber og bladkrydderier, da disse brænder og bliver sorte og bitre under stegningen.
 • Lad stegen stege stille og roligt ved ca. 180 – 200 grader til den ønskede kernetemperatur er nået, stille og rolig stegning gør at kødet bliver mere mørt.
 • Der er ingen mennesker på denne jord der kan se, mærke eller for den sags skyld høre, hvornår stegen er stegt færdig. Gør det eneste rigtige, brug et stegetermometer.
 • Et stegetermometer stikkes ind i kødet, så det rammer med spidsen midt i kødstykket.
 • Stegen er færdig når den rigtige kernetemperatur er opnået – Rosa 55-58 grader – Medium 58-63 grader – Gennemstegt 65-68 grader.
 • Vent med at skære i stegen til efter 15 minutter. Stegen har brug for hvile så saftspændingen forsvinder og stegen slapper af. Trancherer man stegen når den stadig er saftspændt, risikerer man at kødsaften løber af kødet og at kødet bliver tørt.

Sidste råd -prøv det, bare prøv det og gør dig dine egne erfaringer – her er en lille film der viser hvordan jeg gjorde det.

Som i nok kan se på filmen er min steg, stegt til en kærnetemperatur på ca. 56 grader sådan kan jeg bedst lide det.

Jeg serverede bagekartofler og sødekartofler til stegen, kartoflerne var skåret i store både, vendt i olie, salt, paprika og grillet på grillen på brødhylden i ca 45 minutter til de var møre og gyldne.

Jeg serverede også en sauce bordelaise til, masser af hakkede løg der svitses af og nedkoges med en ½ flaske rødvin, rødvinen skal koges ned, til der kun er 1 dl tilbage, så tilsættes der 1 liter kalvebouillon dette koges sammen, jævnes med en meljævning og smages til med salt og peber .

Så nemt er det – alting er nemt når man har prøvet det et par gange.  prøv det- det blev vildt lækkert. – hilsen Lars Thrane

Har du fået lyst til at prøve kræfter med et Stoner højreb oksehøjreb kan du købe det her hos Jelling Naturkød. – https://www.jellingnaturkod.dk/shop/frontpage.html