September 23, 2016
LARS THRANE
På en gård, tæt på hvor vi bor,- bor Line, Søren, Storm og Aida. De har dyr, mange dyr, 9 geder, 2 kid fra i år, 4 høns, 20 kyllinger, 2 hunde, 4 katte, 2 børstesvin, 2 marsvin, 1 skildpadde og så har de 5 lamaer, ja du hørte rigtigt 5 lamaer.

Men nu er det ikke lamaerne det skal handle om i dette indlæg, men deres afføring og citroner.

For på Lines gård, i en blanding af lama afføring og kompostmuld, gror der de smukkeste citrontræer, med masser af citroner og dem, har jeg været så heldig, at få en pose af. På billederne ovenfor kan I se Lines lamaer, Søren, Storm og Aida der skovler Lama møg, citrontræerne og et glas med søde syltede citroner.

 

 

FullSizeRender_edited

IMG_6898_edited

FullSizeRender2_edited

IMG_69101_edited

Jeg brugte nemlig de fleste af Lines citroner til -SØDE SYLTEDE CITRONER.

 

Jeg fileterede citronerne ud i små citronbåde uden sten, så kogte jeg en sukkerlage med bådene fra 8 citroner, 6 dl vand, 100 gram sukker, en flækket vaniljestang og 4 dl honning.

 

Citronbådene kogte med i lagen i 15 minutter, hvorefter jeg tog dem op og kogte sukker lagen ind, til sirup lignende konsistens.

 

Citronbådene og sukkerlagen hældt jeg i skolede henkognings glas, jeg havde skyllet i Atamon. Nu ligger citronerne deri, i en sukker honning lage og bare venter på at blive brugt til desserten mortensaften – åhh kan næsten ikke vente.

 

 

Jeg har stadig flere af Line’s lækre citroner og hvad bruger man lækre citroner til – ja da, citronfromage.

 

Citronfromage:

5 personer.

 

120 g sukker – ½ dl. Hvidvin – fintreven skal af 1 citron (husk vask citronen rigtigt godt inden du river den)

1 æg – 1 æggeblomme – 5 blade gelatine – 1 dl. citronsaft –

½ l let pisket piskefløde.

 

Hvidvin og sukker koges klart, tages fra varmen. Citronskallen rives ned i den kogende lage, trækker nogle minutter og sigtes.

 

Æg og æggeblommer piskes sammen legeres let over svag varme med sukkerlagen og piskes koldt.

 

Æggeskum og den let piskede fløde vendes sammen.

Den udblødte gelatine smeltes, tilsættes citronsaften og afkøles.

Gelatine/citronsaft røres i cremen.

Fromagen fyldes i forme og hærdes i køleskab.

Pyntes med flødeskum tilsmagt med vanilje, hindbær og lidt revet citronskal.

 

Citronfromagen af Line’s citroner fortjente lige et par eller tre Tuille til. Velbekomme.

 

Sammen med citronerne kom der også en ekstra overraskelse, en bakke æg, ikke bare en hvilken som helst bakke nej nej – Storms æg.

Lines søn Storm har høns og tit, ja næsten hver dag, samler storm æg i hønsehuset, frisk lagte, sådan rigtige 100% økologiske gård æg med knald gule blommer.

 

 

IMG_6917_edited

IMG_6903_edited

IMG_6916_edited

IMG_1459_edited

Hvad skulle Storms “Friske æg fra Storms meget forkælede frilandshønsedamer” ellers bruges til, hvis ikke, en rigtig klassiker æggekage.

 

ÆGGEKAGE:

2 dl æggemasse ca. 3-4 æg per person

½ dl. mælk

salt og peber

100 gram bacon

Purløg

Sennep

Rødbeder

Purløg

Tomater

Grugbrød og koldt smør.
De tynde skiver bacon steges gyldne på panden i lidt margarine / smør (bacon fedtet gemmes)

2 dl. æggemasse pr. person piskes sammen med ½ dl. mælk og krydres med salt og peber. Æggemassen hældes på panden og bages på panden i bacon fedtet til massen er halvstivnet. panden stilles i ovnen og bages færdig ved 220 grader.

Når æggekagen er souffleret op og står stor og mægtig, løftes den forsigtigt ud af ovnen. De gyldne bacon skiver lægges på æggekagen, sammen med tomater i både og æggekagen drysses med finthakket purløg.

Æggekagen serveres med sennep, rødbeder og groft rugbrød til.

 

 

Tusinde TAK til Line – Søren – Storm og Aida. – Håber snart I kommer forbi igen.