September 3, 2016

THRANE

Det er vildt underligt, der er bare nogle ting vi bruger, men ikke rigtigt ved hvad er – Som Atamon -hvad er Atamon, hvordan fremstilles Atamon, hvordan er det konserverende og sidst min ikke mindst – hvorfor er det ikke sundhedsskadelig.

Når man søger svar, kan man jo altid ty til Wikipedia – her er hvad de skriver: på https://da.wikipedia.org/wiki/Atamon

 

 

Atamon er et produkt til konservering af føde- og drikkevarer. Det aktive stof i produktet, natriumbenzoat (E-211), hæmmer væksten af skimmel- og gærsvampe og nogle bakterier, men virker bedst i sure omgivelser (f.eks. marmelade eller saft). Natriumbenzoat fremstilles syntetisk, men findes naturligt i f.eks trane- og tyttebær.[1]

 

Navnet blev i 1938 registreret som varemærke af Tørsleffs Husmoder Service og ejes i dag af Haugen-Gruppen.

 

Atamon anvendes i f.eks. syltetøj. Når syltetøjet er færdigkogt, tilføjes en passende mængde Atamon, hvilket sørger for at syltetøjet holder længere. Man kan også skylle syltetøjsglas og lignende i Atamon inden syltetøjet hældes i.

 

Under 2. verdenskrig med dens varemangel, blev Atamon meget nyttig. Med konserveringsstoffet kunne marmelade også holde sig med mindre end 50 % sukker. Det annonceredes med slagord som “Atamon i Glas og Krukker / sparer baade Gas og Sukker”.

 

I marmeladen, juicen eller hvad der konserveres med Atamon, dissocierer Atamon til benzoat og natrium ioner. I det lave pH i det konserverede materiale protoneres benzoat ionerne til benzoesyre og bliver dermed mindre polært. Det kan nu vandre over gærsvampenes cellemembran, ved diffusion. Hvis pH i cellen sænkes til 5 eller mindre hæmmes fosfofructokinase med 95% og cellens glukosestofskifte går næsten i stå. Cellen kan herved ikke længere vokse og dele sig

 

ja da -så blev vi så kloge – forstod I det?