Gløgg Rød & Hvid

3 dl. vand – 3 dl. sukker – 5 kryddernelliker  – 1/2 stang hel kanel – skal af 1/4 appelsin  – 1  til 1,5 liter rødvin – mandelsplitter  -rosiner

Gløgg essens – Vand, sukker, appelsinskal, kanel og kryddernelliker koges op og  urenhederne, det er skummet der ligger sig i overfladen, fjernes med en ske.

Essensen “Trækker” derefter nogle timer, gerne natten over, sigtes og blandes med rødvin, mandelsplitter, rosiner og varmes forsigtigt op. Den må ikke koge.

Gløgg – Hvidvin

2 økologiske citroner – 1 knold ingefær – 1 kanelstang  – 1 vaniljestang – 1-3 stjerneanis – 1 tsk. nelliker – 1½ dl rørsukker – 2 dl hyldeblomstsaft – 1 flaske hvidvin – evt. 1 dl snaps

Hvid Gløgg essens – Skær brede bånd skal af den ene citron med en tyndskræller og skær den anden citron i skiver. Kom skiver og skal i en gryde, tilsæt skiver af ingefær, kanel, vanilje, anis, nelliker, rørsukker og hyldeblomstsaft. Varm det op til sukkeret smelter. Køl essensen ned og opbevar den på køl.

Når man ønsker at nyde gløggen lunes blandes essensen med hvidvin og varmes sagte op, det må ikke koge. Gløggen kan smages til med snaps det er lidt lækkert.

-Glædelig Jul derude-