På SDE hvor jeg underviser Kokke og Tjenerelever, har vi en pedel Gert S. Bernth. En håndværker af guds nåde, der kan reparere alt, lige fra utætte vandlåse til nedbrudte ovne. Ud over at han kan reparere alt, så er Gert et virkeligt rart og venligt menneske og så er han også uddannet Bager ja Bager.
Ofte ser man Gerts bagværksprodukter på hans Facebook profil, her ligger Gert billeder op af de lækreste brød og kager.
Det gjorde han også her den anden dag hvor han havde bagt de smukkeste hveder af Ølandshvede. Jeg spurgte straks Gert om jeg ikke måtte få opskriften og dele den med jer her på kokkensbekendelser og som det dejlige menneske Gert S. Bernth er, sagde han med det samme jov selvfølgelig da – det må du gerne –
Så her er opskriften på Gert Striboll Bernth Ølands hveder – Tusinde tak Gert.
Ølands Hveder - Gert Striboll Bernth.
Ingredienser
- 15 gram Gær
- 1,5 dl Koldt vand
- 2 dl. Koldt mælk
- 2 stk. Æg
- 200 gram Grov Ølands Hvedemel
- 500 gram God hvedemel 12% protein
- 40 gram Sukker
- 1 spsk. Honning
- 12 gram Salt
- 60 gram Blødt smør
- 12 gram Kardemomme
Sådan gør du
- Rør mælk, vand og gær sammen og tilsæt de 2 æg.
- Tilsæt resten af ingredienserne undtaget smørret.
- Rør dejen på røremaskinen ved lav hastighed i ca. 10 min, til dejen slipper røreskålen.
- Tilsæt det bløde smør til dejen og rør endnu engang dejen på røremaskinen, ved middelhastighed i ca. 8 minutter, til dejen er blank.
- Sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 ½ time.
- Smid dejen op på et meldrysset bord og Vej 15 stk. boller af ca. 88 gram stykket, værk dem op og sæt bollerne i en bradepande mål ca. 35x25 cm.
- Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse ca. 2-3 timer
- Bollerne bages ved 180 grader i en varmlufts ovn i ca. 15-20 min. - Hvederne bliver mørkere i afbagningen da Ølandshvedemelet er mørkere i sorten.
- Hvederne køles af - risted og smørres med rigeligt smør.
– tak Gert for denne dejlige opskrift og god bededag til jer alle – hilsen Lars Thrane.
2 Comments
Nadja
Hej
Er I sikker på, at 200g mel er nok til 1,5+2dl væske?
Vh Nadja
admin
Hej Nadja
nej der er sket er fejl, der simpelthen bare ikke må ske, bager mesteren glemte at skrive 500 gram hvedemel med 12& protein i opskriften, hen beklager meget og det gør jeg også –
mange gange undskyld – hilsen Lars Thrane