Hvis der er to ting der passer sammen som Tom og Jerry, Gø og Gokke, sennep og ketchup, skum og fidus –  ja så er det julekål og Grønlangkål, to retter der aldrig må mangle på ethvert julefrokostbord og her er opskrifterne.

Julekål

Antal 8

Ingredienser
  

  • 1 Hvidkålshoved ca. 1 kg
  • 130 gram Smør
  • 2-5 dl Piskefløde
  • salt - peber - sukker

Sådan gør du
 

  • Skær hvidkålshovedet i 8 både og kog hvidkålen mør i vand.
  • Vandet hældes fra de kogte hvidkålshoveder og dampes tørre i gryden. Hvidkålen kommes midt i et viskestykke, viskestykket lukkes og hvidkålen vrides. Det gøres nemmest ved at man er to personer, hver person tager fat i en ende af viskestykket, samler enderne og drejer viskestykket hver sin vej. Viskestykket strammes nu om kålen og væden vrides ud.
  • Kålen hakkes gennem en kødhakker, hvis man ikke har en kødhakker, kan den også hakkes fint med en kniv.
  • Kålen kommes i en gryde og varmes forsigtig op, først med smør og derefter med fløde, til den er flot jævn.
  • Julekålen smages til med salt og peber, nogle smager også kålen til med sukker, det er smag og behag. – god appetit -

 

Grønlangkål

Ingredienser
  

  • 700 gram Friske grønkålsblade
  • 3 dl. Mælk, gerne sødmælk
  • 3 spsk. Hvedemel
  • lidt vand
  • 25 gram Smør
  • salt, peber og sukker

Sådan gør du
 

  • Fjern stokken også kaldet ribberne på grønkålsbladene, kog grønkålsbladene i vand i ca. 15 minutter.
  • Sigt / pres vandet fra kålen, kør kålen gennem en kødhakker eller hak den fint med en kniv.
  • Kom mælken i en gryde og kog den op, pisk melet sammen med lidt vand og rør det ud i
    mælken under piskning til en flot jævn sauce. Lad saucen koge ca. 10 minutter
    til melsmagen forsvinder.
  • Kom kålen i mælkesaucen, tilsæt smør og smag til med salt, peber og sukker. 
    --- God appetit --

Så kan det godt blive jul / Julefrokost – Glædelig jul