Julen nærmer sig og i år vil jeg være forberedt, ingen stress ingen jag. Så derfor starter vi tidligt i år med den store julesmåkagebagedag.

Så har i lyst, skal huset dufte af julestemning, smøg ærmerne op, brug opskrifterne og bag de dejligste julesmåkager.

 

BRUNKAGER –

250 g smør – 125 g lys sirup – 250 g farin – 2 tsk. potaske – 1 spsk koldt vand – 3 tsk. kanel – 1 tsk. stødt nellike – 2 tsk. stødt ingefær – 1 tsk. stødt allehånde – 150 g Hakkede mandler – 100 g hakkede pistacienødder – 500 g hvedemel.

Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er ca. 70 grader.

Gryden tages af varmen.

Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes, hakkede mandler og hakkede pistacier. (mængden af pistacienødder tilpasses efter smag)

Potasken og vand røres sammen i en kop og tilføjes.

Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet.

Dejen deles i 5 og rulles i 18 cm lange pølser.

Afkøles/fryses og skæres i tynde skiver.

Brunkagerne bages ved 180 grader ca. 9 – 12 minutter.

 

 VANILJEKRANSE –

 250 g hvedemel – 125 g sukker – korn fra en stang vanille (eller 1 spsk. vaniljesukker) – 200 g smør –

1 stk. æggeblomme – 100 g finthakkede mandler.

Ca. 90 stk.

Alle ingredienser æltes sammen til dejen er samlet.

Stilles på køl ca. 1 time.

Køres med stjerneform i kødhakker til ca. 6-8 cm stænger.

Disse formes til kranse, bages på blank bageplade.

Bage temp. 180-200˚C.

Bage tid 6-8 min

 

PEBERNØDDER –

250 gr. blødt smør
250 gr rørsukker
1 dl. fløde

1 tsk. natron
1 tsk. bagepulver

1 tsk. stødt ingefær
1,5 tsk. stødt kanel
1 tsk. hvid peber
1,5 tsk. stødt kardemomme
500 gr. Hvedemel

Sigt krydderier, bagepulver, natron og hvedemelet sammen i en stor skål.

Sukker og smør røres godt sammen og fløden tilsættes.

Krydderierne kommes i dejen og dejen æltes godt igennem.

Dejen trilles til lange pølser på tykkelse med en pegefinger.

Pølserne skæres i stykker a ca. 1 cm og trilles til kugler.

Pebernødderne sættes på bageplader og bages ved 190 grader i ca. 10 minutter til de er hævede og flot lysebrune.

Pebernødderne afkøles og opbevares i lufttætte småkagedåser.

God fornøjelse – og glædelig jul til jer alle.