To af vores super dygtige ernæringsassistenter Morten & Selina lavede denne forret, på skolen forleden dag. Den blev serveret til et arrangement og rost til skyerne, gæsterne var ellevilde, Jeg har valgt at bringe opskriften her, så I har en mulighed for at prøve den derhjemme.  Forretten består af mange delelementer, så begynd gerne dagen før. Det betaler sig da det er en stor lækker super flot forret.

Nytårs Tapas Tallerken til 4 personer

Hjemmerøget laksemousse serveret på ristet rugbrød –

Bruschetta med serranoskinke, pesto, ovnbagte cherrytomater og toppet med revet parmesan

Bruschetta med Chorizo og kartoffel, marineret i grovkornet sennep.

Blandet babyleaves-salat med rødløgs-fennikel vinaigrette og parisiennekugler af æble.

Jordskokketern bagt med akaciehonning. Fennikelpuré med en snert af peberrod.

Salte mandler, ristede pinjekerner og soltørrede tomater.

  

Hjemmerøget Laksemousse serveret på ristet rugbrød:

225 gram fersk laks bages i ovnen ved 225 grader godt krydret med salt og peber. Laksen rives fra hinanden med to gafler og dækkes med stanniol, røgpistolens slange stikkes ind under staniolen og laksen ryges med 1 portion bøgesmuld. Hvis du ikke har en røgpistol kan man købe varmrøget laks ved fiskehandleren.

Den iturevne laks røres med 1 dl creme fraiche 38%, 1 bundt fintsnittet purløg og smages til med Saften af ca. 1 citron, salt og peber, anrettes på ristet rugbrød og pyntes med dild.

 

Bruschetta – ciabatta, baguette eller andet lyst brød – bag det selv eller køb det ved bageren

Der skal bruges små 2 skiver pr. tallerken. Brødet skæres i skiver og gennemvædes i olivenolie. Herefter steges det ved hård varme på en grillpande med olivenolie indtil det er sprødt og let gyldent, eller det kan bages i ovnen ved 225 grader indtil det er sprødt og let gyldent.

 

Bruschetta 1 –

Brødskiverne smøres med pesto og belægges med 1 skive serranoskinke, pyntes med honning bagte cherrytomater og toppes med revet parmesan.

Honningbagte cherrytomater med olivenolie, hvidløg og timian:

8 cherrytomater – 1 fed hvidløg – 2 spsk olivenolie – 1 spsk akaciehonning – frisk timian

Cherrytomaterne halveres og lægges i et ildfast fad med 1 fed finthakket hvidløg, en spiseske akaciehonning og to spiseskefulde olivenolie samt rigeligt med frisk timian. Bages ved 175 grader i ca. 30-40 min.

Pesto:

1 bdt. basilikum – 1 dl ristede pinjekerner eller saltede peanuts – 2 – 3 fed hvidløg – 40 g parmesanost – 15 g soltørrede tomater i olie – Evt. mere olivenolie + salt og peber. Blend det hele sammen og smag til med salt, peber og citron.

 

Bruschetta 2-

Brødskiverne belægges med 2-3 skiver Chorizo pølse, sennepsmarinerede kartoffelskiver og pyntes med bredbladet persille.

Kogt kartoffel marineret i grovkornet sennep og akaciehonning:

2 kartofler – 1 spsk grovkornet sennep – 2 tsk. akaciehonning

Kog kartoflerne og lad køle af til stuetemperatur. Bland grovkornet sennep og akaciehonning og vend de afkølede kartofler deri.

 Rødløgs-fennikel-vinaigrette med parisiennekugler af æble:

1 finthakket rødløg – ¼ finthakket fennikel – 0,25 dl. balsamico – 0,25 dl. olivenolie – 2 æbler i parisiennekugler

Balsamico og olivenolie blandes, rødløg og fennikel blandes i, æble parisiennekuglerne vendes i, smages til med salt og peber.

 

Citron- og honningbagte jordskokker med hvidløg og timian:

100 gram jordskokker – Saft af 1 citron – Skal skåret i julienne af 1 citron – 1 fed presset hvidløg – 0,25 dl oliven olie
2 spsk. Akaciehonning – frisk timian – Salt og peber

Jordskokkerne skrælles og skæres i små firkanter eller anden form. Læg jordskokkerne i en frostpose med saft, skallen af citronen, hvidløg, frisk timian, oliven olie og akaciehonning, salt og peber og masser det godt rundt. Hæld jordskokkerne i en lille bradepande på bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 200° i ca. 20 min.

 

Fennikelpure:

2 fennikel – 5 dl fløde – 1 dl vand

Fenniklen skæres i tern. Kom dem i en gryde med fløde og vand og kog til fenniklen er meget mør. Hæld massen i en blender og blend det hele til en glat blød masse og smag til med salt, peber og citron.

 

Til Salaten-  Saltristede mandler:

100g mandler – 0,25 liter vand – 70g groft salt -10g sukker

Vandet koges op med salt og sukker. Sluk blusset og læg mandlerne i vandet. Lad mandlerne trække i vandet i 30 minutter. Vandet hældes fra og mandlerne fordeles på en bageplade og bages i ovnen ca. 15 minutter ved 175 grader. Vend mandlerne mens de bages.

 

Ristede pinjekerner:

½ dl pinjekerner ristes på en tør pande.

 

Anretning – Blandet babyleaves-salat:

Fordel babyleaves’ene i den ene side af tallerken. Læg ca. 20 ristede pinjekerner og 5 saltristede mandler herpå. Læg også en halv soltørret tomat og en pæn ring af rødløg.

Dyk ned i vinaigretten med en ske og fisk 2-3 æble-parisiennekugler og en anelse vinaigrette, rødløg og fennikel op og læg disse til højre for salaten.

Læg 4-6 kvadrater af den bagte jordskok til venstre for salaten.

Slut af med at lægge lidt fennikelpure foran salaten og strint en anelse mere vinaigrette udover salat, æbler og den bagte jordskok.

Læg rugbrød med laksemousse og Bruschettaerne på tallerkenen og vupti en super lækker forret.